Glavna
O klubu
Treninzi/Lokacija
Kontakti
Tai Chi Chuan
Qigong
Wudang Shan
Bagua
Galerija
Links

 

   
 

TAOISTIČKA YOGA

Za vrijeme tzv. "primitivnog perioda" u Kini (10.000-300 BC) Kinezi su
tragali za natprirodnim i mističnim silama tijela. Vjeruje se da su tijekom tog perioda polagano otkrivani akupunkturni meridijani kao i mnogi načini korištenja biljaka od kojih su još neki danas u upotrebi.

Akupunkturni meridijani su u početku korišteni za otvaranje energetskih centara u tijelu za samorealizaciju , na sličan način kako to Indijski jogiji rade danas, ali se danas koriste uglavnom za liječenje. Taoizam je cvjetao od 300 BC pa sve do rođenja Krista. Iz taoizma vuku korijenje velike unutarnje vještine kao Taijiquan, Baguazhang, Qigong, Taoistička yoga i sl. Sve su one bazirane na "djelovanju bez djelovanja".

Taj koncept se može usporediti usporedbom Indijske i Kineske yoge. Ako bi se obje vještine prakticirale usporedno vidjeli bi da indijski yogi izvodi puno više pokreta nego kineski. U stvari kineski yogi zapravo napravi više posla "ne radeći". Kineski yogi drži teške stavove dugo vremena sa vrlo malo ili gotovo bez pokreta. Kaže se da ti izometrički stavovi kombinirani sa određenim tehnikama disanja šalju energiju okolo tijela te otvaraju kanale chija ili životne energije.

Za vrijeme primitivnog perioda Kinezi su razvili osam osnovnih stavova od kojih su većina bili u čućećem ili sjedećem položaju. Oko 200 BC Bodhidharma ili Ta-Mo, Indijski svećenik posjećuje kineski hram Shaolin te povećava stavove na 18.

On je također podučavao kineske majstore borilačkih vještina unutarnjim metodama za povećanje snage u njihovim vještinama. Kasnije su te vještine postale više unutarnje te su rođene vještine kao Taiji i sl.
Ka o Indijska yoga , Taoistička yoga radi prvo s tijelom a tek onda sa umom i duhom. Fizički stavovi često sliče Indijskoj yogi. Kineski način je da se razvije fleksibilnost, prilagodljivost i gipkost tijela kao cjeline. Taoistički yogi koristi oblik unutarnje masaže zvan "pokret unutar mirovanja".


Stavovi u Taoističkoj yogi drže se duge periode vremena u svrhu osnaživanja tijela i uma kao cjeline. Disciplina i kontrola emocija koristi se da se savlada fizička bol koju donosi ova metoda. Svaki od stavova ima određeni učinak na meridijane te učinak na organe tijela. Taoistička yoga pokriva širok spektar vježbi te bi okvirno mogli reći da sve što radimo sa opuštenim umom i istezanjem tijela bi se moglo nazvati taoističkom yogom. Mnogi od taiji i bagua stavova mogli bi se nazvati taoističkom yogom.