Glavna
O klubu
Treninzi/Lokacija
Kontakti
Tai Chi Chuan
Qigong
Wudang Shan
Bagua
Galerija
Links

 

   
 

CHI KUNG - kineske vježbe za zdravlje


Chi Kung ili Qigong naziv je za vježbanje disanja ili energetski rad kojim uvećavamo i obnavljamo našu unutarnju energiju. Pomoću uma i tjelesnih pokreta tu energiju vodimo kroz tijelo.

 

Što je zapravo ta energija?
Energija je vitalna sila koja pokreće sve funkcije u ljudskom tijelu. Poznata je u mnogim starim kulturama, npr. kao 'Chi' u Kini, 'prana' u Indiji, 'ki' u Japanu ili jednostavno kao životna sila.
Qigong je vještina za poboljšanje zdravlja i načina života koja se stoljećima vježba u Kini. Igra aktivnu ulogu u prevenciji i liječenju raznih bolesti te produženju života. Postoje više od 2000 oblika qigonga uključujuću vještine kao što su Tai Chi, Pakua (borilačke vještine čije su forme vrhunski qigong).

Nemoguće je naučiti sve oblike qigonga već ih vježbač odabire prema svojim potrebama. Qigong se može razvrstati u tri glavne grupe: qigong za samoliječenje, borilački i medicinski qigong. Koristeći qigong za samoliječenje sami vježbamo stavove, pokrete ili forme koje smo naučili od kompetentnog instruktora, ovisno o našim potrebama ili bolestima koje pokušavamo izliječiti.

Zašto uopće vježbati qigong?

U ljudskom tijelu postoji 12 glavnih te 8 ekstra akupunkturnih meridijana. Kroz te meridijane chi slobodno teče kroz sve organe. Kada se ti meridijani blokiraju, chi ne može prolaziti i uskoro dolazi do bolesti. Da bi se to spriječilo ili ako se već dogodilo, koristimo razne oblike qigonga kako bi pospješili bolji protok chi-a kroz blokirani meridijan.